Tuesday, 14 July 2015

Hornblower spel 54mm: Assebroek 19 juni 2015.

Assebroek 19 juni 2015.
Deelnemers : Steven ( Frans/Spaanse troepen) & Gilbert ( Engelsen).
 Frans/Spaanse troepen : 8 eenheden,8 medium kanonnen.(met off. en artileristen)
Aan boord v/d " Revence"  : 30 matrozen,10 scherpschutters,22 medium kanonnen.
Engelse troepen : 10 eenheden.
Aan boord v/d " Warrior" : 30 matrozen,10 scherpschutters,24 medium kanonnen.
                                                                                                           ( met off. en artileristen)                                

 
Doel van de game : tot een speelbare en aangename manier van gamen te komen,om ons toe te laten zeeslagen en gecombineerde acties van landingen e.a. na te bootsen.
Daartoe kwamen we op het idee om de slag gedeeltelijk op te splitsen t.t.z. :
 als het om het beschieten van de schepen ging,betrof het fictieve bemanning,die genoteerd stonden op papier,daar we onmogelijk alle figuren in d e scheepsmodellen kwijt konden!
De bemanning en bewapening van elk schip was dus opgeschreven en bij een treffen,werden alle getroffen doelen  doorstreept.Waar het om het vaartuig zelf ging,maakten we gebruik van symbolen.
Voor het nabootsen van een entering,gebruikten we dan wel de echte figuren,maar op een andere locatie dan de schepen zelf;daar het verplaatsen en manipuleren veel te moeizaam zou verlopen,om nog niet te spreken van de schade die men aan d e maqette zou toebrengen.
Het gegeven.
Gebaseerd op de serie van Hornblower namen we ons voor om een Engels fregat een nachtelijke aanval te laten uitvoeren op een riviermonding.
Het doel voor de Britten was :  het uitschakelen van de kanonnen in de citadel links van d e rivier en het veroveren of opblazen van een versterkte munitie depot,die zich  rechts van d e delta bevond!
Daar tussenin lag een Frans oorlogschip aangemeerd!
In beide versterkingen waren Franse artilleriesten en infanterie gestationeerd en enkele Spaanse eenheden ondersteunden hen.
Het verloop van het spel.

Gedekt door de duisternis zetten de Britten de sloepen en de platbodems uit,die hen naar de wal moesten brengen.Na elke beurt wordt er gegooid om te zien als er al dan niet alarm geslagen word.
Hornblower verdeelt zijn mariniers in drie aanvals groepen en zend deze elk apart op één van de doelen af.Het geluk is met hen,want er wordt pas alarm geslagen als de "Red - coats" reeds op d e kade van d e citadel klauteren!(van dan af valt d e duisternis weg en kunnen de vuurmonden gebruikt worden!)
De groep die de boot aanvalt moet nog één beurt roeien vooraleer te enteren,zij worden al onder vuur genomen.
De eenheden die op het depot afstevenen,zijn gelukkig buiten het bereik van d e Franse mortieren,maar moeten ook een kogelregen ondergaan vooraleer aan land te komen.
De strijd om d e citadel gaat gans het spel onverminderd voort,met wisselende kansen,zoals het op - en afkomen van het tij.Uiteindelijk worden alle Engelsen over de kling gejaagd en blijven d e Fransen nog in bezit van vijf stukken mét hun bediening!
Op de voorsteven van het Frans schip wordt op dezelfde manier gestreden en daar de Britten geen versterkingen kunnen aanvoeren en de Fransen wel van d e steun van hun Spaanse vrienden kunnen gebruik maken;moeten ze met de staart tussen de benen terug de sloep in en het gevecht afbreken.
Die sloep slaagt er echter nog in om 10 scherpschutters van boord van het Engels fregat op te pikken e n ter ondersteuning naar de strijd om het depot te sturen.
Daar de bemanning van "Revence" de handen nu vrij heeft,gaan ze onder zeil en stevenen de havengeul uit.
De "Warrior", de Engeslman,zag de bui hangen,had zich in een voordelige positie geloodst en gaf het eerste salvo!De strijd op zee was begonnen!
Afwisselend vuurden beide oorlogsbodems op elkaar in en na verloop van tijd bleken de Fransen de  betere artilleristen te zijn.

We keren terug naar het melée om de munitie opslagplaats,waar de Engelsen stilaan d e overhand weten te behalen.Dit ziende besluit de Bevelhebber van de site om d e mortieren te vernagelen, (een bevel dat verstrekkende gevolgen voor de aanvallers zal hebben! ) en om het depot te op te blazen!
Daarna begeven ze zich met een paar manschappen richting Citadel.
De Britten slagen erin tijdig de lonten onklaar te maken en bezetten de versterking,om direct de beurt erna, onder kanonvuur van d e citadel te komen liggen.Deze verbrijzelen één zijde van de barricaden,zodat d e bezetters zich moesten terugtrekken tot buiten vuurbereik.
Het depot is in de handen Van Hornblower!
Dit zal echter de enige overwinning zijn dat hij behalen zal,want de strijd op het water valt niet in zijn voordeel uit!
Om aan de Franse kanonnen te ontkomen, (eigenlijk bewust om ons spel te kunnen uittesten) stuurt de "Warrior" op d e"Revence" af en gaat d e entering aan,wetende dat hij daarvoor onderbemand is!
Dit gevecht valt nefast uit voor de Engelsen,die hun boot aan de Fransen verliezen ,die meteen beide bodems richting depot zenden.
Onder de druk van zoveel artillerie  en daar de vuurmonden waarover zij beschikten, buiten gebruik waren,zagen ze geen andere optie dan de vlag te strijken en een overgave aan te bieden!

7 comments:

 1. Ziet er allemaal leuk uit Dirk. Jullie hebben er een heel mooi verhaal van gemaakt.
  Ik heb de hele serie van Hornblower. Mocht iemand deze serie ook willen hebben dan staat
  hieronder een eventuele site.

  http://www.bol.com/nl/p/hornblower-volledige-serie/1002004000122069/

  ReplyDelete
 2. What a damned shame I was not present at this game table. It is exactly the type of game/scenario I would gladly make the effort for. It looks awesome guys, muchas complimentas to you all. Fine figures, good back-up story and wonderful props/decoration. The photographs are the proper eye candy. What I find most enjoyable is the fact that it is not too perfect. Imagination still does the biggest part of the job, much like 'the days, way back when... '. Very much an inspiration again! Thanks to Steven and Gilbert for this contribution. Chapeau!

  ReplyDelete
 3. ...how did the Airfix British get their marine hats with brim ?.... Fascinating detail.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Dirk,

   bedankt om de reacties door te sturen.
   Graag had ik de mannen van antwoord gediend ,maar ik weet niet hoe het in zijn werk gaat.
   (grote leek met P.C.!)
   Mss. wil jij hen mededelen dat ik die "Airfix - marines" ,als volgt heb geconverteerd :

   - het bestaande hoofddeksel afzagen met een" Dremel - zaagje" of afsnijden met een" cutter" (niet wegwerpen!)
   - dan uit licht karton de hoed rand formeren , met licht gebogen zijkanten.
   - een gaatje boren in het hoofd v/d figuur , waarin een stukje ijzerdraad wordt ingebracht.
   - een beetje lijm op het hoofd doen , waarop je de" hoed - rand" op aanbrengt.
   - dan het afgesneden stukje hoofddeksel terug er boven op plaatsen en schilderen.

   Let op de figuren zijn ook ontdaan van hun oorspronkelijke rugzak!
   Met dank voor uw steun,hoor,

   Vriendelijke groeten,
   Gilbert.

   Delete
 4. Serious guys, this posting, with it's swashbuckler photographs, is amongst my 5 favourites on this blog.

  ReplyDelete
 5. Beste Gilbert,
  Oh kerel, wat vind ik jullie bericht de moeite waard. Erg fijn dat ook de mogelijkheid is gevonden om de reacties te verwerken. Prima cursus "Hoe bouw ik mijn British Foot om tot Royal Marines". We zijn tot nu toe elkaar steeds misgelopen maar ik hoop u ooit de hand te kunnen schudden. Erg inspirerende bijdrage! Groet, Marcel.

  ReplyDelete