Sunday, 25 August 2019

French Idian War game from Ronny & Gilbert - Indian raid on an British Fregate

19 augustus 1762 avond: een Engels fregat meert in de riviermonding van de Eastmain, Québec, in Canada.
20 augustus 1762 's ochtends: indianen vallen met 25 kano's het schip aan, en ofschoon ze het schip enteren, keert geen enkele terug.
Voor de gelegenheid was het schip effectief bemand met zo'n 40 kolonisten en 60 fictieve figuren voor de kanonnen, welke slechts éénmaal konden vuren, wegens de korte afstand van wal tot schip. Gewone dobbelstenen: 6 was raak bij het vuren, paar was raak bij het vechten, vechten gebeurt bij ons simultaan. Slechts enkele kano's werden geraakt, maar de dobbelstenen beslisten dat de ganse bemanning sneuvelde! Pogingen om hulp te bekomen uit een nabijgelegen fort werden niet opgemerkt. Bon: 1 poging dus bij daglicht die tragisch afliep voor de indianen, ofschoon meer dan de helft van de Engelsen er ook aan ging!
2e poging bij nacht: zelfde aantal kano's, opgemerkt door 2 schildwachten, maar slechts 1 sloeg alarm (volgens de dobbelstenen), te laat! De indianen overspoelden het schip, stichten brandjes, waarvan de meeste onschadelijk, maar 3 vuren flakkerden steeds hoger en hoger, tot uiteindelijk het schip met nog 4 overlevende kolonisten en alle indianen (weeral eens) de lucht ingingen.
Voor de vuurtjes hanteren we de regel dat je per vuurtje een poging om te blussen krijgt, indien dit niet lukt komt er een vuurtje bij. Verschillende keren laaiden de vlammen tot 8 en zelfs 9 vuurtjes op, waarna de kolonisten hun pogingen om te blussen moesten staken  of verhinderd werden door indianen en zo uiteindelijk de explosie volgde! Het fort reageerde dit keer wel en stuurde een kolonne uit, welke door de indianen in één sweap tot de laatste man uitgemoord werden in een nachtelijk gevecht, enkel met messen en tomahawks!
Daarna volgden nog wat gladiatorengevechten, waarbij Ludus Zwavius het opnam tegen Ludus Gilbertus. Simpele regels: man tegen man, alleen werd de sterkte van elke man bepaald door de wapens, helm, schild, arm-,been- en schouderstukken, waardoor we van een 3punter tot een 8punter kwamen. Gewone dobbelstenen, paar is raak, 1 dobbelsteen per punt vd figuur. Dus een 3punter kreeg 3 dobbelstenen, een 8punter 8 stuks. Hevige gevechten en in 15 min was ofwel de ene of de andere Ludus uitgemoord. De winnaar van een duel trok naar de dichtbijzijnde overwinnaar vd andere Ludus. Snel en leuk!
Hierbij wat sfeerbeelden van de French-Indian battle!
Groeten!
Ronny & GilbertNo comments:

Post a Comment