Wednesday 29 January 2020

AWI Brandywine campagne - 1e treffen - Slag bij Burlington


De kaart, samengesteld op basis van google maps en, voor de aantallen en plaatsen van boerderijen, bossen en velden, de dobbelsteen.

De 4th North-Carolina continental Brigade van Generaal Nash had zich ingegraven in Burlington en werd aangevallen door de 8th Highland Brigade van Generaal Campbell maar persoonlijk geleid door generaal Howe zelf en ondersteund door de 7th Hessian Brigade van generaal Wayne, waarbij generaal Kyphausen ook zelf de leiding nam.Voor er werd aangevallen hadden de Britten nog de intentie ultiem een brief van zijn majesteit koning George III te overhandigen met voorstel tot algehele amnestie, maar de opgestuurde onderhandelaars werden beschoten!Geschokt ging generaal Howe tot de aanval over.


Tot 2 maal toe werd het eerste bataljon Highlanders teruggedreven bij hun poging de brug te bestormen.  De bossen en de begroeiing langs de Creeck verhinderde het efficiënt gebruik van de massaal meegebrachte artillerie.  Ook cavalerie was niet bruikbaar.  Dit was een terrein voor lichte troepen.  Het waren dan ook de Fergusons Rifles, en de Britse 2ND light inf. die het gewicht van de aanval torstten en de meeste verliezen toebrachten, en de continentals uit hun ingegraven stellingen verjoegen.  Ook het 2e Highlander bataljon deed zijn deel door het bestormen van de positie van de Amerikaanse 2nd Light inf. En door deze van het slagveld te verdrijven de uitkomst van de slag te bezegelen.


Het toekomen van generaal Washington met de 3rd New-Jersey militia Brigade van generaal Dayton, kon niets betekenen aan de uitkomst van de slag. Washington beslistte tot een haastige terugtocht  Waarbij de Amerikaanse 3th Light inf. De aftocht dekte met nog een geslaagde aanval op de Hessense Jägers.de campagnekaart


1 comment:

  1. Since one of the first postings in this blog, I'm a fan of the AWI battlereports. They keep inspiring. Here it seems, the British have more then the avarage of artillery piece available. Did not know the blog has the possibility of uploading videoclip material. Did you fight the battle last weekend? Greetz, Marcel

    ReplyDelete