Dit is het strijdplan van de Oostenrijkse spelers. Blijkbaar wekte de ervaring van de 1e Regensburg slag met de Württenbergers zo'n vrees van deze laatste dat de Oostenrijkers geen aanval aandurfden.
Daardoor werd juist de sterkste positie aangevallen, waar ook de grootse concentratie aan Franse en Geallieerde troepen stond. Maar juist deze sterke positie met de vele hindernissen kon juist een voordeel geweest zijn, ja zelfs een val voor het Saksisch korpsen en Duitse Divisie. De meeste troepen waren immers geconcentreerd in de sterkste positie. Kortom, de Oostenrijkers hadden dit kunnen uitbuiten door zich te richten op de numeriek zwakkere om de slag te winnen.
Het belangrijkste terrein element was mijns inziens het centraal gelegen bos(1). De inname ervan had de bewegingen van de geallieerden serieus kunnen hinderen. Tweede element (2) is de heuvelrand en de doorgang naast de vijver. Het derde strategisch punt was de (3) doorgang tussen de vijver en de kleine heuvel + deze heuvel zelf. Laatste belangrijk objectief (4) voor dit plan is het verslaan van de Württenbergers. Indien deze laatste over 50% van hun eenheden kwijt waren en dus verplicht het slagveld te verlaten konden de vrijgekomen eenheden het IIe korps steunen om de overwinning consolideren.
- inname bos en vasthouden
- verslaan Fransen op de heuvel en doorgang langs de vijver behouden
- vernietigen batterij verslaan Franse brigade van het Saksisch korps, daarna steun tegen de Württenbergers.
- verslaan Württenbergers
- de 2e Württenbergse brigade zoveel mogelijk schade toebrengen en verhinderen steun te geven aan de 1e brigade.
- de jägers en grenzers moeten een sortie van de Beierse troepen verhinderen.
- vernietigen batterij en zo lang mogelijk het bos houden
- Duitse divisie en Saksen die door deze doorgang komen zoveel mogelijk schade toebrengen en met vuur tegenhouden van de grote batterij en de jägers.
- indien teveel vooruitgang van de vijand deze met aanvallen terugdrijven.
Uiteraard is die te gedetailleerd om voor de slag te hebben vastgelegd, maar dit was toch al voor de slag min of meer mijn idee voor een Oostenrijkse overwinning.
Deze verschillende keuzes die Adrien (Maarschalk Berthier) had voor de opstelling van de Geallieerde troepen. De 4e werd gekozen.
Beste Dirk, Wat een geweldig verslag en zo gedetailleerd. Heel gaaf.
ReplyDeleteHoi Dirk, is het een idee als jij je boeken over spelregels op Face book zet?
ReplyDeleteIk zie veel personen die aan wargame doen.
Hallo Peter, bedoel je een post op Facebook over de boeken?
ReplyDeleteInderdaad Dirk, Misschien heb je dat al gedaan maar ik kom veel mensen tegen
ReplyDeleteop Face book die wargamen. En een beetje reclame mag altijd.