Saturday, 16 April 2016

2e testspel Rorke’s Drift op 18 maart 2016 in Brugge

Dit testspel was eigenlijk al de 2e poging om een redelijk eenvoudig reglement uit te proberen, Zoeloes versus Britten, en zo nodig aan te passen.
We hadden het spel ingedeeld in 2 delen: we zouden beiden om beurt in de rol kruipen van Zoeloes en Britten. 
Steven had de eer om als eerste het Rorke’s Drifthospitaal te verdedigen tegen een overmacht van aanrollende Zoeloes.  In eerste instantie probeerden de Britten de Zoeloes te reduceren met zwaar vuurwerk, maar spijtig genoeg, konden de grote kanonnen te weinig slachtoffers maken!  Daardoor moesten de Britten al vlug achteruit trekken, waar nog een klein detachment overbleef om de grote massa tegen te houden.  Binnen relatief korte tijd was de zaak dan ook geklonken en konden de Zoeloes héél het complex inpalmen en in brand steken…


Het 2e deel, waarbij Gilbert de verdediging van Rorke’s Drift ter harte nam, was een ander scenario.  De belegering gebeurde rond een kringvormige nederzetting, waarbij de troepen meer verspreid waren.  Terwijl we speelden en ons goed amuseerden, probeerden we met kleine aanpassingen het spel evenwichtiger te maken.

In deze situatie bleek algauw duidelijk dat de Zoeloes niet zo simpel zouden kunnen doorbreken!  Het zwaar geschut stond meer naar achteren opgesteld, waardoor het veel langer kon blijven vuren, met de nodige schade onder de Zoeloe-gelederen.
Stilaan moesten de roodhemden achteruit trekken tot op het dak van het hospitaal.  Daar hielden ze moedig stand en tenslotte moesten de Zoeloes, of tenminste wat ervan over bleef, terug trekken!  De overwinning voor Gilbert was dus compleet, want hij won zowel met de Zoeloes als met de Britten!

Met enkele aanpassingen hebben we van het reglement een héél speelbaar en evenwichtig spel kunnen maken.  Voor herhaling vatbaar…

1 comment:

  1. Mooi verslag, mannen. Zijn jullie aangepaste regels ook ergens terug te lezen. Ik ben zoekende naar een passende set ten behoeve van mijn Anglo-Boer War schermutselingen. Daarbij hanteer ik naar lieve lust ook mijn goede ervaringen met Pulp Game facetten. Daardoor sluit ik ook de regelmatige betrokkenheid van andere Europese (Duitse en Portugese) koloniale troepen niet uit. Ook de Zoeloes en Bashuto's kunnen er in ten tonele verschijnen. En..zo vraag ik me toch ook af, waarom lukte het niet om de Drift met enkel de Martini Henry (+ bajonet) te behouden? Bedankt voor de bijdrage weer!

    ReplyDelete