Tuesday, 22 September 2015

Rome vs Sparta in 54mm

Hoi iedereen,

Hierbij de fotookes van onze impressie van een slag tussen Rome en Sparta.
Als belangrijkste figuren: convertions van doodsimpele Chinese Romeinen (copieën van Marx, de Ben-Hur serie)
Een paar uur werk voor 1 figuur (omvormen en schilderen), met dank aan den Gilbert uit Brugge!
Dus: Rome valt Sparta aan.

Ofschoon de Grieken vrij sterk in de minderheid waren: 8 eenheden elite waarvan 5 falanx, 3 eenheden cavalerie, 3 strijdwagens, 3 olifanten(nvdr Sparta heeft bij mijn weten nooit strijdwagens of olifanten gebruikt, maar het zorgt wel voor ene kleurrijker spel), 1 eenheid boogschutters en 1 eenheid speerwerpers (beide konden gebruikt worden als skirmish of als gewone eenheid) 3 eenheden gewone infanterie en 2 zware katapulten, brachten ze het er héél goed vanaf dankzij de olifanten en strijdwagens die een zéér hoge tol eisten van de aanvallers: minstens 10 eenheden van de Romeinen en een paar oorlogstuigen vielen ten prooi aan de woede van deze oorlogsmachines!
De Romeinen dan, met 20+ eenheden infanterie, een eenheid boogschutters (van 10 figuren), een eenheid slingeraars (van 10 figuren), de "zwijnenbrigade (eenheid van met pek ingestreken varkens die, eens binnen bereik van de vijand, in brand gestoken worden en dan de vijand in verwarring brengen) en de hondenbrigade (met gevechtshonden dus), 3 middelzware en 4 lichte ballista's . Beide partijen hadden elk een officier per eenheid, al dan niet aan te hechten, 1 commander en 2 sub-commanders.
De tafel stond vol en meerdere eenheden Grieken (niet afgebeeld) werden in reserve gehouden, daar we dachten dat de Romeinen het misschien iets te gemakkelijk gingen krijgen, niks was minder waar!
Waar zoals op de eerste foto's de olifanten de ene flank gingen aanpakken en de strijdwagens de andere, veranderde ik (als Griek) de opstelling en verwisselde 1 olifant met 1 strijdwagen.
Op de linkerflank ging ik in de aanval met 1 olifant en 2 strijdwagens tegen de zwijnenbrigade. De olifant alleen al vernietigde deze brigade in 1 slag! De strijdwagens stonden er even werkeloos bij. Bij de doorbraak van de olifant werd een 2e eenheid van de Romeinen zwaar toegetakeld, ook de strijdwagens vernietigden hun opponenten, maar toen begon het daar mis te gaan: de strijdwagens werden tot stilstand gebracht en uitgeroeid door de dood van 1 of meerdere paarden en de bemanning van de olifant sneuvelde, waarna dit beestje een beetje huis hield in de Romeinse gelederen.
Op de rechterflank eenzelfde scenario: de 2 olifanten vielen de Romeinen aan: de eenheid slingeraars ging roemloos ten onder met een andere eenheid die de prooi werd van de andere olifant, de strijdwagen raakte door het strijdgewoel niet echt in actie en werd langzaam in de prak geschoten door een Romeinse ballista, de bemanning van de olifanten sneuvelde en de losgeslagen dieren gingen daarna even de Romeinen toetakelen, tot aan hun hoofdcommandant toe!
Toen deze oorlogsmachines uitgeschakeld waren waren de Romeinen teruggebracht tot een schamele sterkte van hun tegenstanders en waren de Grieken amper een paar figuren kwijt! Ruim 100 Romeinen waren van tafel geveegd, en dit bijna letterlijk!
En toen moest de echte strijd pas beginnen: de aanval verliep een beetje zoals verwacht: tegen de elites leden de Romeinen eerst verliezen in verhouding van ongeveer 3 tegen 1, daarna keerde het tij langzaam en verloren de Grieken zo ongeveer van 2 tegen 1. Normaal, als je vecht met zo'n uitrusting wordt je na enige tijd moe, terwijl de Romeinse tactiek eruit bestond de eerste rij mannen regelmatig af te lossen (in het echt, maar in een spel niet doenbaar) De Grieken vochten door tot ze erbij neervielen!
In het midden hield de grootste rest van de hondenbrigade de Griekse cavalerie tegen, op beide flanken wonnen de Romeinen geleidelijk aan terrein, na uitschakeling van de olifanten en strijdwagens.
De uiteindelijke uitslag was dat de Grieken niet verslagen waren en de Romeinen niet gewonnen!
Indien de Grieken de Romeinen zouden aanvallen werden ze waarschijnlijk door de overblijvende ballista's aan spaanders geschoten en indien de Romeinen nog zouden verder aanvallen werden ze hoogstwaarschijnlijk eveneens in de pan gehakt.
De ballista's en katapulten richtten over het algemeen licht schade aan, door slechte dobbelstenen of slechte inschatting van de afstand, want bij elk schot moest je de afstand van vuren inschatten, niet gemakkelijk bij beweegbare doelen!
Eén groot succes van de ballista's was de uitschakeling van 1 eenheid cavalerie, waarop een 2e eenheid over het terrein begon te bewegen om de schoten te ontwijken, zonder echt in actie te kunnen komen, tenzij pas op het einde.
Al met al een indrukwekkende slag, met véél mooie figuren en de soms verassende afloop van sommige gevechten.


Grtz,

Gilbert en Ronny
No comments:

Post a comment